2009. november 19., csütörtök

cukkíni tócsni kaporszószban


Ennek az ételnek az ősi alapja a reszelt krumpli. Zalában prószának hívják, Gyöngyösön macoknak és általában úgy készítik el, hogy egészen aprócska lángosokat sütnek olajban a masszából, tálaláskor pedig tejföllel megkenik a tetejét.
Ezt a receptet Kingus barátnőm jegyzi, cukkíniből, amit a Szerelmének készített el és pár napja mesélt róla, amikor is Szentendrére vitt, hogy a szülinapomon jól megvacsoráztasson az Ernsben :-)
"Veszel 3 normál méretű cukkinit, kettőt lereszelsz, besózod 10 percre, majd kifacsarod a levét. Hozzáütsz egy tojást, némi fokhagymával, borssal, val összekevereded , majd lisztet raksz hozzá. A lisztet addig rakod hozzá, amíg közepes sűrűségű massza lesz belőle. Ez azt jelenti, hogy ha kanállal kiveszel belőle, az lassan esik le a kanálról :)
A masszát vagy kivajazott tepsibe öntöd és megsütöd, hogy a teteje megpiruljon, vagy kanállal szaggatva olajban kisütöd mint a mackot. Az első jobb és úgy is lehet variálni, hogy a tojásfehérjét habbá verve kevered bele és utána teszed a tepsibe, így könyebb lesz.
A fennmaradó egy cukkinit ferdén vágva vékony ujjnyira felszeleteled és kis sóval, vajjal grillezed vagy serpenyőben pirosra sütöd.
Veszel két-három csomag kaprot, vajon megfuttatod, hozzáöntesz egy doboz mascarponét és egyszer összefőzöd. Sóval, cukorral, citrommal (vagy ecettel) ízesíted, hogy finom kapormártás legyen belőle.
Fogod a cukkinitócsnikat vagy kockákat, mindegyikre ráraksz egy grillezett cukkinit és nyakon öntöd jó sok kapor szósszal. Ellenállhatatlan és szép is! kb. 2 emberre ha nagyon éhesek..."
A cukkíni nagyon zöld, ezért élettanilag is fontos zöldség (de korábban ezt már kifejtettem).
Nagyon jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések: