2009. július 26., vasárnap

mediterrán étrend

Igazolják felmérések, kutatások, kereskedelmi láncok adatai, hogy a mediterrán területeken élőket kevéssé gyötri a csontritkulás, a nem genetikai hajhullás, a szív- és érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések.
Az alábbi néhány dolgot azért sorolom fel, mert mindig könnyű beszerezni őket így a háztartásunk alapelemeivé is könnyen, észrevétlenül válhatnak és miért ne tegyünk egy kis életmód változtatással az egészségünkért, nem igaz... :) ?!

Jegyezzük meg: minél színesebb egy zöldség, annál fontosabb élettani hatással bír!
A mérges zöldek, a sárgák, a vörösek kizárólag növényekből felvehető anyagokat tartalmaznak: flavonoidokat, karotinoidokat. Ezek pajzsként védik az egészségünket!
  • minden évszakban az akkor érő gyümölcs (merthogy dömping van belőle, az akkori legolcsóbb)
  • friss zöldségek (energiatartalmuk alacsony, de a szervezetünk sok ásványi anyagot, vitamint és rostot nyer belőlük)
  • hüvelyesek (babok, lencsék, csicseriborsó melyek kiváló fehérje- és rostforrások)
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • barna rizs
  • dió
  • pisztácia
  • mandula
  • sajtok
  • joghurt, kefír, tej
  • csirke és pulykahúsok (főként)
  • halak (magyarországon élők közül a busa)

Nincsenek megjegyzések: