2009. november 29., vasárnap

libamáj


A libamáj a legkedvencebb ételem, a születésem napján szoktam enni roston, sült almával és (talán) ezért érzem úgy, hogy a legünnepibb étel, mert csupa csoda társul hozzá :) Az idén a Régi Sipos étteremben volt a szülinapi vacsim, kettesben a Szerelmemmel, és amíg elköltöttük a vacsoránkat, a Prímás bácsi húzta a fülünkbe halkan, romantikusan, ünnepien, hmmm...
Ez a recept tuti siker! Megsütöm a májat és ehetem azonnal (krumplipürével és sült almával) vagy hagyhatom kihűlni és csak másnap veszem ki a dermedt zsírjából, miután szép nagy szeletekre karikázom, egy jó szelet kenyeret megkenek a zsírjával és lila hagymával meg egy pohár (szerintem) édes fehér borral világhírű vacsorát tálalok belőle :)

(Most egy picit megcsorrant a nyálam) szóval: 0,5 kg
libahájra fektetem a májat egy nagyobb lábasban, teszek mellé 1 közepes fej hagymát, hogy ne legyen olyan magányos és öntök rá annyi vizet, ami éppen ellepi. Lassú tűzön készítem! Ha elforrt a víz, a zsír sisteregni kezd, onnantől készenlétben kell lennem, hogy bármikor kivehessem. 1-2 perc után kiveszem a hagymát és a májat, sózom, borsozom és egy jénaiba teszem. A hájat hagyom még 3-4 percet. A zsírt a májra szűrőm és ha kihűlt, beteszem a hűtőbe.
Másnap reggel, amikor kinyitom a hűtőt, nyelek egy nagyot és a vacsorára gondolok. Délelőtt, amikor kiveszek egy joghurtot, mosolyogva a vacsorára gondolok... és ez így megy egész nap, végül megterítek, felkarikázok egy lila hagymát, kinyitok egy szigorúan édes Muscat Ottonelt és szólok a páromnak, hogy gondoljon a vacsorára, mert 5 perc múlva tálalom...
Szerintem a meleg verzióját, a vajas krumplipürés-sült almásat, nyugodtan választhatod Karácsonyra, mert a siker garantált (és nagyon fontos, hogy ne fáradj le attól, hogy egész nap a konyhábanserénykedsz egy ilyen szép napon!).
Annyi csak a különbség, hogy a májat vékonyabb szeletetekre vágom, sózom, borsozom, kicsit állni hagymom a fűszerekben, felforrósított libazsírba teszem és mindkét felét megsütöm (pár perc az egész). Ha megsültek, a felkarikázott (magházat kinyomom a késsel) és citromlével megcsepegtetett almákat teszem a zsírba és pár perc alatt azokat is megsütöm.

Nincsenek megjegyzések: