2010. február 4., csütörtök

juhtúrós sztrapacska


Igazán megéri azt a kevés időt amit rászán az ember, mert nekem az a jó, vidéki, nyári hangulat tér vissza, amikor Vértesbogláron kifekszik az ember ebéd után az árnyékba és a szomszéd kertből átszűrődő zajokra (kakas, a néni és a kutyája beszélgetése, a templom harangja) mosolyogva beveri a szunyát :)
30 dkg húsos szalonnát kis kockákra vágok és zsírjára sütöm. Ha kész, kikanalazom a zsírból és félreteszem.

60 dkg krumplit lereszelek és összegyúrom annyi liszttel, hogy galuska állagot kapjak, zom, borsozom, közepes méretűre szaggatom, lobogó sós vízben puhára főzöm, szűrőkanálba öntöm, hideg vízzel leöblítem.
A szalonna zsírját visszarakom a tűzre és összefőzöm 30 dkg juhtúróval (brindza) és 3 dl házi tejföllel (ha nem jártam piacon, akkor minél magasabb zsírtartalmút választok).
A sztrapacskát a juhtúrós szószba keverem a fele pörccel, a másik felét a tetejére kanalazom, leheletnyi metélőhagymával megszórom és azonnal tálalom.

Nincsenek megjegyzések: